Witam. Mam octavię z silnikiem 1.6 AKL z 99r. i jadąc zazwyczaj powoli na 1 lub 2 biegu na wolnych obrotach samochód zaczyna tak jakby sam pociągać za gaz (czuć to na pedale gazu). Dodam że przepustnica była czyszczona a na VAGu nie ma żadnych błędów. Co może być przyczyną??
[ Dodano: Wto 19 Paź, 10 12:22 ]
Czy nikt nie spotkał się z takim problemem??
Witam. Mam octavię z silnikiem 1.6 AKL z 99r. i jadąc zazwyczaj powoli na 1 lub 2 biegu na wolnych obrotach samochód zaczyna tak jakby sam pociągać za gaz (czuć to na pedale gazu). Dodam że przepustnica była czyszczona a na VAGu nie ma żadnych błędów. Co może być przyczyną??
[ Dodano: Wto 19 Paź, 10 12:22 ]
Czy nikt nie spotkał się z takim problemem??
Potwierdzam, u mnie również jest taki objaw. Dodam tylko, że ja swoje autko mam od 3 latek silnik AKL i od samego poczatku przy bmałej prędkosci na 1 lub 2 to odczuwałem tłumaczę to tym że komputer sam dodaje paliwa. Zresztą w poprzednim samochodzie a był to Peugeot 306 miałem podobnie. :szeroki_usmiech
W moim AKL-u też mam takie objawy. Jakoś nie przeszkadza mi to szczególnie, co więcej wydaje mi się, że tak ma być. Chyba nawet w poprzednim Roverze też tak było... o ile mnie pamięć nie myli...
Tak mam gaz, tylko że problem występował nawet przed założeniem. Przepustnicę adaptowałem
Zamieszczone przez Viniu
W moim AKL-u też mam takie objawy. Jakoś nie przeszkadza mi to szczególnie, co więcej wydaje mi się, że tak ma być. Chyba nawet w poprzednim Roverze też tak było... o ile mnie pamięć nie myli...
Pewnie występuje to przy bardzo małych prędkościach ??
Na wyższych biegach tez takie coś jest ale zazwyczaj aż tak wolno na nich się nie jeździ czy tam wręcz rusza jest to normalne zachowanie . tak samo jest w golfie 4
Na 90% jest to wina instalacji gazowej, może warto podjechać na regulację i zobaczyć w jakim stanie są membrany w parowniku oraz reduktor. Miałem podobne obawy w Golfie III 1.6 i uwidaczniały się tylko na LPG. Dodam, że zawsze odbywało się to podczas hamowania silnikiem lub po prostu odjęciu nogi od gazu
no chyba że wrzucasz wyższy bieg przy niskich obrotach i silnik poprostu zeby nie zgasł podnosi obroty, jesli dzieje sie to przy obrotach nizszych niz ok 900 to tak ma byc, martwil bym sie gdyby bylo inaczej
Nie jest to wina instalacji bo dzieje się to już na benzynie. Dzieję się to podczas puszczania sprzęgła na biegach 1 i 2 lub podczas jazdy samochodem do 2tys obrotów. Nie jest to pociągnięcie jednokrotne tylko tak pod nogą czuć jakby kilka razy
Nie jest to wina instalacji bo dzieje się to już na benzynie. Dzieję się to podczas puszczania sprzęgła na biegach 1 i 2 lub podczas jazdy samochodem do 2tys obrotów. Nie jest to pociągnięcie jednokrotne tylko tak pod nogą czuć jakby kilka razy
Jak pisali wyżej koledzy jest to normalka. Ja tez mam taki silnik i tez od początku jego posiadania a mam już go 3 lata tak było tak jest i tak będzie
Nie lubię odpowiedzi typu że to normalka lub "ten typ tak ma"- zawsze jest jakaś przyczyna a tego szczególnie.
Jeden lubi córkę a drugi teściową. :diabelski_usmiech
A jak znajdziesz rozwiązanie :ideia: problemu to się pochwal :roll:
Ponadto w opisie masz Volswagena a pytasz o Skodę :cry:
Komentarz